Salam semua..... bila teringatkan sayur keladi mau kecur liur ni lagi2 kalau dimasak asam sayur keladi tu emmm best betul la. Tapi awas kadang2 sayur keladi ni boleh menyebabkan gatal leher bila di makan. Melor ada cara camana nak hilangkan gatal sayur keladi. Bagi mereka yang sukakan masakan sayur keladi tapi takut akan kegatalannya, boleh la ikut rasa melor ya. Semasa memotong sayur keladi jangan lupa buang kulit luar @ kulit ari sayur keladi tersebut. Lepas itu rebus sayur keladi dengan sedikit air , asam keping dan garam. Rebus hanya seketika aje. Angkat dan buangkan airnya. Nah sekarang boleh la dimasak mengikut selesa anda. Selamat mencuba.
12 comments:
assalamualaikum..
sayur keladi tu sedap, tapi kena pandai masak ye..
Salam...
Ngintai petua sket kat sini.heheh..
Saya x makan sayur keladi tp mak saya gemar sgt..tima kasih share petua yer :)
melor...saya mmg jenis suka makan tapi tka pandai masak...ubi keladi tu gatal jgk ka...malu nk tanya mak...bunyi mcm kurang bijak saja...tapi mmg honest nak tau...ubi keladi gatal ke???
jarang mkn sayur keladi, mak yg slalu buat pun.. trm ksh kongsi
sal
kena dgn masak nya sayur keladi memang sedap dimakan
shinju lala
sama2
yg jauh disana
maaf la jwb lambat masa ngadap pc dah kurang. stau melor ubi keladi tak gatal tapi klu takut gatal gak ikut la petua tu. melor pun penah terkena gatal2 tu bila makan sayur dan ubi keladi.tgk pada ubi juga ya
maiyah
sama2
Salam Melor,
Kak Ani memang alah dengan sayur keladi.
Sedap nampak orang makan, bila dicuba mesti gatal walaupun benda yang sama dimakan oleh orang lain tak gatal.
kak ani
nasib badan la k.ani. melor lak x blh mkn kambing abis gatal satu badan dan berkudis. kepala lak pening mcm ada darah tinggi. org lain mkn sedap aje melor tgk.
terima kasih melor...tak sabar nak buat bubur keladi tuk hubby...fav dia ni :)
yjds
sama2
Post a Comment