Tuesday, January 11, 2011

Elak Gatal Sayur Keladi

gambar google

Salam semua..... bila teringatkan sayur keladi mau kecur liur ni lagi2 kalau dimasak asam sayur keladi tu emmm best betul la. Tapi awas kadang2 sayur keladi ni boleh menyebabkan gatal leher bila di makan. Melor ada cara camana nak hilangkan gatal sayur keladi. Bagi mereka yang sukakan masakan sayur keladi tapi takut akan kegatalannya, boleh la ikut rasa melor ya. Semasa memotong sayur keladi jangan lupa buang kulit luar @ kulit ari sayur keladi tersebut. Lepas itu rebus sayur keladi dengan sedikit air , asam keping dan garam. Rebus hanya seketika aje. Angkat dan buangkan airnya. Nah sekarang boleh la dimasak mengikut selesa anda. Selamat mencuba.

12 comments:

sal said...

assalamualaikum..
sayur keladi tu sedap, tapi kena pandai masak ye..

Cik SHiNJU said...

Salam...

Ngintai petua sket kat sini.heheh..
Saya x makan sayur keladi tp mak saya gemar sgt..tima kasih share petua yer :)

yang jauh di sana said...

melor...saya mmg jenis suka makan tapi tka pandai masak...ubi keladi tu gatal jgk ka...malu nk tanya mak...bunyi mcm kurang bijak saja...tapi mmg honest nak tau...ubi keladi gatal ke???

maiyah said...

jarang mkn sayur keladi, mak yg slalu buat pun.. trm ksh kongsi

Melor said...

sal
kena dgn masak nya sayur keladi memang sedap dimakan

Melor said...

shinju lala
sama2

Melor said...

yg jauh disana
maaf la jwb lambat masa ngadap pc dah kurang. stau melor ubi keladi tak gatal tapi klu takut gatal gak ikut la petua tu. melor pun penah terkena gatal2 tu bila makan sayur dan ubi keladi.tgk pada ubi juga ya

Melor said...

maiyah
sama2

Kunang-Kunang said...

Salam Melor,

Kak Ani memang alah dengan sayur keladi.

Sedap nampak orang makan, bila dicuba mesti gatal walaupun benda yang sama dimakan oleh orang lain tak gatal.

Melor said...

kak ani
nasib badan la k.ani. melor lak x blh mkn kambing abis gatal satu badan dan berkudis. kepala lak pening mcm ada darah tinggi. org lain mkn sedap aje melor tgk.

yang jauh di sana said...

terima kasih melor...tak sabar nak buat bubur keladi tuk hubby...fav dia ni :)

Melor said...

yjds
sama2