07 December 2010

Tempe Mampu Lawan Radikal Bebas

sumber google

Salam semua.... tahukah bahawa tempe berpotensi melawan radikal bebas sehingga dapat melawan proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif (aterosklerosis, jantung koroner, diabetes, kanser dll). Juga mengandungi zat anti bakteria penyebab cirit-birit, penurun kolesterol darah, pencegah penyakit jantung, hipertensi dll. Dengan adanya enzim percernaan yang dihasilkan oleh tempe, maka protein, lemak dan karbohidrat pada tempe menjadi mudah dicerna di dalam tubuh. Ia sangat sesuai bagi setiap peringkat umur.

*sumber rapi

14 comments:

IMANSHAH said...

salam

sayang sekali saya bukan peminat tempe

nadiah said...

Salam maal hijrah..tempe sedap!goreng cicah sambal kicap..hehehe

Anonymous said...

Salam Melor,

Selamat menyambut Maal Hijrah.

Ada orang kata, orang jawa cerdik sebab makan tempe.

Orang kelantan cerdik sebab makan budu.

Kedua2nya merupa sumber protin yang tinggi.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Suka sangat ngan tempe. Takde keturunan jawa tapi memang suka.

Hari2 kalau lunch kat ofis, mesti amik sambal tempe.

ibuintan said...

bukan Jawa tapi suka sangat makan tempe..sefamili suka

Cik SHiNJU said...

Salam...

Saya x pnah makan tempe..huhuh
Tapi kat MRSM student diberi makan tempe sbb baik utk daya ingatan..

MATAHARI said...

suka mkn tempe goreng

Cik Melor said...

imanshah
peminat budu ke?

Cik Melor said...

nadiah
apa2 cara pun sedap

Cik Melor said...

kak rohani
betul la tu

Cik Melor said...

azrina
melor pun suka juga makan tempe

Cik Melor said...

ibuintan
sama la kita

Cik Melor said...

shin-ju
begitu la kata org sama dgn tauhu kebaikannya

Cik Melor said...

matahari
mari kita pakat2 makan tempe