Salam semua.... tahukah bahawa tempe berpotensi melawan radikal bebas sehingga dapat melawan proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif (aterosklerosis, jantung koroner, diabetes, kanser dll). Juga mengandungi zat anti bakteria penyebab cirit-birit, penurun kolesterol darah, pencegah penyakit jantung, hipertensi dll. Dengan adanya enzim percernaan yang dihasilkan oleh tempe, maka protein, lemak dan karbohidrat pada tempe menjadi mudah dicerna di dalam tubuh. Ia sangat sesuai bagi setiap peringkat umur.
*sumber rapi
*sumber rapi
14 comments:
salam
sayang sekali saya bukan peminat tempe
Salam maal hijrah..tempe sedap!goreng cicah sambal kicap..hehehe
Salam Melor,
Selamat menyambut Maal Hijrah.
Ada orang kata, orang jawa cerdik sebab makan tempe.
Orang kelantan cerdik sebab makan budu.
Kedua2nya merupa sumber protin yang tinggi.
Suka sangat ngan tempe. Takde keturunan jawa tapi memang suka.
Hari2 kalau lunch kat ofis, mesti amik sambal tempe.
bukan Jawa tapi suka sangat makan tempe..sefamili suka
Salam...
Saya x pnah makan tempe..huhuh
Tapi kat MRSM student diberi makan tempe sbb baik utk daya ingatan..
suka mkn tempe goreng
imanshah
peminat budu ke?
nadiah
apa2 cara pun sedap
kak rohani
betul la tu
azrina
melor pun suka juga makan tempe
ibuintan
sama la kita
shin-ju
begitu la kata org sama dgn tauhu kebaikannya
matahari
mari kita pakat2 makan tempe
Post a Comment