Thursday, February 20, 2014

Tip Cuci Baju Sekolah - Pt 2

Hai senaaaahhhh...... emmmm..... jangan la marah kite, merajuk ngan kite pun tak mau tau. Bukan saja-saja kite nak potong stim awak senah eeeehhh..... Kebetulan, ada lak yang nak bertandang. Terpaksa la kite stop menaip. Tak elok la waktu  tetamu ade, kite tetap duk mengadap laptop. Eeee..... tak baik tau. Kata orang tua-tua bila tetamu datang bertandang, bukan kosong datang dia senah wey. Datang dia mengheret rezeki sekali tau.

Ok lah kite sambung n3 yang terbantut tu hari senah iya. Lepas tukan kite pun cite la rahsia ambo hihiihih..... Kata kite 'saya kalau cuci baju anak sekolah, tak kire yang jantan ke, yang pompuan ke, semua kite sental ngan sabun mandi. Kalau yang jantan punya baju, kite lumur banyak sikit sabun mandi, lepas tu berus la'.

Jangan ingat dah pakai sabun tak perlu sental. Uuuiiiii....tetap kena menyental senah weh. Cuma daya sentalan tu tak teruk cam cuci pakai sabun biasa tu. Kalau tempat kotor tuh sikit je tak perlu la senah menyental. Senah gosok-gosok je dengan tangan pun bolehhhh....... Lepas tu senah masuk mesin basuh ahaks. Hasil dia pasti berbeza dan mak-mak pun boleh senyum sampai telingaaaaa.......... Tak caya? cuba la buat hihiihiihi.......

Baju biasa pun kalau yang kotor kena darah ke, milo ke, kari ke, sambal ke, apa saja lah. Senah basah kan saja tempat kotor tuh dan tenyeh ngan sabun mandi sambil gosok-gosok ngan tangan hilang gak senah weh. Pastu senah campak je dalam mesin basuh. Habis cite dia senah eeehhhh......

Hari tu giant dekat rumah, ada jual lambak sabun mandi fruities 3 ketul 2 hinggit awak senah eeehhhh...... Kite apa lagi angkut bawak balik. Buat stok cuci baju sekolah. Sabun apa pun boleh je guna senah ya. Waima sabun lebih kite wat mandi tu pun boleh guna tau.

Cik melor kalau nak beli sabun 'for the cuci baju sekolah', dia akan cari sabun yang paling murah tau senah hahahahhaha......... Hari tu dia bukan main lagi suka hati sebab giant dekat rumah dia jual lambak sabun mandi. Sekarang sabun mandi lambak dah tak ada. Nampak gaya pasni cik melor kena gi shopping kat kedai rm1.99 la, nak cari sabun mandi murah wat cuci baju sekolah anak dia hihihiihhihi...... dia suka jimat senah  eeehhhh......

Tetiba je memori silam kite datang bertandang. Masa sekolah dulu, kite duduk asrama tau senah. Kite suka kumpul lebihan sabun mandi. Pastu kite simpan la.  Bila baju sekolah kite ade kotoran yang susah nak tanggal, kite akan  sental dengan lebihan sabun mandi yang kite kumpul tuh. Haiisss.....sweet je memori kite masa duduk asrama sekolah dulu.

Andai ada yang guna pakai tip cik melor nih, jangan segan jangan malu tau. Kongsi-kongsi la hasil dia dengan kite ya. Nak la tau camana lak hasilnyer bila senah yang menyental baju sekolah guna sabun mandi. Bye.

16 comments:

Mila@Rimbun said...

good tips nih melor, saya ada banyak sabun mandi buku yang tak digunakan kat rumah tuh, sejak berhijrah ke sokobutsu ni.. sabun mandi yg free free tuh terkumpul jer. lepas ni boleh ler mula projek pemutihan TQTQ

lovely said...

bagus sangat info ni. mmg tengah pening kepala tengok bj sek.anak ni..
hitam sangat2.. dah guna peluntur pun x jln jugak. harap info ni. sangat berkesan.. TQ...

SYANI said...

Saya pun guna cara yang sama.Memang membantu sangat2 sabun mandi tu

Suzie said...

Tq boleh lah try. X larat nak sental tau ......

Melor said...

mila
cuba la. pastu bagitahu kite awk guna tip kite jadi tak

Melor said...

lovely
cuba la tip tuh. itu je la rahsia kite cuci baju sekolah anak

Melor said...

syani
ahaha so tip kite x salah la kan. takut juga nanti org kata kite bagi tips tipu hhahaha

Melor said...

suzie
cuba lah . lepas tu bagi tau kite jadi tak tip kite tuh

aTieYusof Family said...

wah! boleh guna tips ni nti kak Walaupun anak sy tak sekolah lg..
Salam kenal Kak..follow sni #317 :)
jenjalan dr Blog Ummu..
jemput dtg blog sy kak:)

Melor said...

atieyusoffamily
tq. singgah selalu ya

Yati said...

Tips Melor bagi ni memang betul. Arwah mak Yati dulu pun ajar cuci dengan sabun mandi buku, lebih-lebih di bahagian kolar. :)

aTieYusof Family said...

Salam singgah Ahad kak:)

Suri Ain said...

Mula guna tips ni seawal perkawinan. Kakak ipar yang bagi petua. Memang berkesan. Waktu tu souvenir untuk kenduri ialah sabun yang dibalut kain net. Mula-mula gantung dalam kereta atau bilik. Dah hilang wangi, kita buat cuci kolar hubby. he..he..

Melor said...

yati
betulkan sabun mandi boleh membantu

Melor said...

atieyussof
terima kasih singgah. singgah la lagi kite suka tau

Melor said...

suri ain
hahhahha. kite xde la beri ajaran salah kan suriiiii