Saturday, January 8, 2011

Kopi Luwak... Kopi Taik Musang ??

Salam semua... masa dok tengok gambar pasal makan-makan sekali terpandang oleh daku cerita tentang kopi luwak. Ni ada sedikit info pasal kopi luwak. Melor kongsi biar kita sama-sama baca ok. Kopi Luwak adalah jenis kopi dari biji kopi yang telah dimakan dan melewati saluran pencernaan binatang bernama luwak. Kemasyhuran kopi luwak ini telah terkenal sampai ke luar negeri. Bahkan di negara USA terdapat kafe atau kedai coffee yang menjual kopi luwak (Civet Coffee) dengan harga yang cukup mahal sumber wikipedia

Kopi ! minuman ekstase berkafein tinggi ini menempati peringkat 2 dunia, satu tingkat di bawah air putih dalam hal konsumsi. Tak kurang dari 1 juta lebih orang peminum setiap harinya, membuat kopi menjadi komoditas utama terbesar ketiga dibawah gas dan minyak bumi. Karena kepopularannya, tak mengherankan jika ada puluhan, bahkan ratusan jenis varietas baru yang ditemukan secara sengaja ataupun tidak bermunculan dimana-mana. Mulai dari yang dikenal dengan kopi Arabica, Yamen Mocha, Java, Oxaca, dll. Selanjutnya boleh baca sini.

10 comments:

IMANSHAH said...

saya dah stop minum kopi..tuka air suam..wahaha

zulkbo said...

salam ..
mahal kopi nih
hanya di sediakan
di hotel besar je..
tapi saya, bagi free
pun tak mahu minum
mengenangkan najis..
he he..

sal said...

sedap aromanya..
ramai juga penggemar kopi..
tpi kita lagi suka teh, jika diberi pilihan

Zaitun said...

Kak Zai tak suka minum kopi...b/p naik...

fiq said...

halal ke x ni? bluek! x hingin pn nk minum.

Melor said...

imanshah
kopi kegemaran melor tapi kopi luwak tak minun

Melor said...

mr zulkbo
melor pun kasi free pun tak mahu

Melor said...

sal
melor dua2 suka

Melor said...

zai
apa pun kita kena bersederhana supaya tak memudaratkan diri

Melor said...

fiq
kalau tak salah melor kat negara kita kata tak halal. tapi tempat lain melor tak tau.