Wednesday, April 1, 2015

Nanas 4 Tahun

Hai senahhhh..... buat apa tuuuuu??? kite biasa laaaaa, hari-hari  buat benda yang sama. Maklum la, ai ni kan iiibuuuuu..... Cuma hari nih kerje kite bertambah sikit, sebab makcik google demam tiba-tiba hemmmm......

Dah nama anak kecil, biasalah demam-demam tu. Kata orang tua-tua di kelate 'deme nok besa'. Kalau betul bagai di kata, hati kite rasa lineeee. Tapi zaman lonih buuuke bulih cayo, kalu anak demam tibo-tibo, bimbe ati mok dokdak dokdak hahhahahha miss u my language.

Takut senah ehhhh.... Bakpo tu kito takuk, sebabnyor duk baco statistik demam denggi dalam negara uuuuuiiiiii mencanak-canak graf diooooo...... takutnyorrrr  la ambo..... Pahtu antivirus pong kure kese. Tu la hok ambo duk denga. Sebak tu la hati ambo risa bilo anok-anok deme.

Untuk menghilangkan risa hati ambo nih, biarlah ambo tarik selapik aka berceloteh la, sekejap tentang nanas 4 tahun. Rasanya masa kite ngaji sekolah dulu-dulu, ejaan nanas ialah nenas sekarang nih nanas pula. Maaf la cikgu-cikgu semua andaikata kite salah.

4 tahun lalu, ada orang beri kite nanas sebijik, sedap senah eh rasanya manisssss lain dari yang di jual pasaraya giant. Kite tanam jambul nanas tu. Akhirnya setelah 4 tahun pokok nanas kite berbuah. Itu pun lepas kite 'warning' akan cabut buang pokok kalau tak berbuah lepas nih. Ganazzz.... tau penanam nanas di setiawangsa kih...kih...kih......

Alih-alih, selang seminggu 2 lepas tu kite nampak pokok nanas mula berbuah. Emmmmm.... apalagi, terlompat-lompat la cik melor sukanya hati dia. Yang di tunggu dah tunjuk rupa hahahhha....

Pastu tunggu pula masak nak di petik. Hari-hari duk kelebek tengok buah nanas nan sebijik tu. Berminggu-minggu masuk bulan nanas tak di petik-petik. Rasa sayang la pula nak petik senah ehhhhh.... Kalau boleh nak biar je di situ selamanya. Apakan daya satu hari kite tengok buah nanas kite dah tertonggeng. Dengan berat hati terpaksa la kite petik.

Lepas tu kite snap gambar nak buat kenangan. Ya kenangan, yang kite nih pernah tanam nanas walaupun after 4 years baru berbuah kih...kih....kih.... Hebat tak kite?
Lepas tu suruh la tuan pengarah potong. Tapi tak di potong nya. Kata dia ' tunggu buah tu kuning dulu. Dah kuning still tak potong. Kite pula tanya tuan pengarah, ' awak sayang ya nak makan buah nanas hasil tangan bini awak, atau kejantanan awak tercabar sebab bini awak berjaya tanam pokok nanas hingga berbuah' kih...kih...kih...

Ini la rupa buah nanas 4 tahun kite tu.

cerita nanas

Camana, hebat dan ganaz tak si empunya nama cik melor hahhahahhaha.... Bye


2 comments:

msraiza said...

wow... nampak sedap nenas tu... ;-)

Salam Ukhwah...Jemputla ke blog saya..
www.cintahealth.com

Cik Melor said...

msraiza
tq singgah n salam ukhwah kembali