Saturday, January 10, 2015

Tudung Awning Express

tudung awning
 
Hai senahhhh...... lama kan kan...kan.... cik melor berhibernasi hahhahhha. Betulkah word  hibernasi tu senah eh. Kite nih sekolah je tinggi, bertingkat-tingkat tapi kite meleret je di bawah.  U no wat ai min hahahhaha.....

Macam beruang la kite ni kannnn.... Cik melor hibernasi dia lain sikit dari beruang. Kalau beruang dia tidurrrrrrr je sampai habis musim sejuk. Tapi cik melor tetap gerak sana gerak sini. Buat itu buat ini. Kalau cik melor berhibernasi macam beruang mati kebulurrrrr la anak-anak kite nanti hihiihihi......

Sibuk duk urus baju sekolah anak orang + anak sendiri yang 2 orang tuh. Terlupa pula kite dengan makcik google. Senah nak tahu tahun nih makcik google masuk sekolah. Kite hantar makcik google kat sekolah pasti je senah eh.

Emmmmm.... kadang tu langit tak selalu cerah. Bumbung pun sampai masa bocor jugakan. Untuk menyelamatkan keadaan serta membantu suami, kite cuba 'reduce' mana yang boleh. Baik tak cik melor hihiihihih...... Isteri solehah nih taaaau.... nak muntak cari tadah sendiri ok. 'Time' kakak ngan abang kite hantar tadika swasta sampai turn makcik google kite hantar pasti. Takpa la kan, janji anak kite gi tadika juga senah kaannnnn..... Walaupun tak glamorrrrrr......huhuhu...

Sekolah Pasti kena pakai tudung. Di sebabkan kealpaan mak dia. Kelengkapan makcik google tak dak. Tadi kite kejar-kejar la gi mencari barangan dia. Tang lain semua ada. Tang tudung takdak la senah eh. Ada semuanya besar-besar. Saiz s pun besar lagi dengan kepala  makcik google. Rege saiz s 17 hinggit lebih. Lagi besar saiz tudung tu lagi la tambah rege dia senah tau hemmmmm.....

Keluar je dari pasaraya kite singgah kedai kain. Kite beli kain laycra putih 2 meter.  Balik rumah layan anak-anak apa yang patut terus kite masuk bilik jahit. Buat Apaaa?????? jahit tudung la senah eeehhhh..... Sekejap je siap 2 helai horeyyyyy..... boleh buat benda lain lak.

Kite jahit tudung yang berawning untuk makcik google. Senang nak pakai la senah. Tudung awning kite jahit ni boleh masuk mesin basuh senah tau. Iyaaa..... boleh masuk mesin basuh, tak patah punya la senah. Kalau lepas basuh tu awning jadi tak cantik. Kite hanya perlu gosok je. Cantik balik la awning tudung tu.

Sebelum ni kite jahit tudung awning lembut untuk si dara pakai gi sekolah. Dari tahun 2 hingga tahun 5 si dara tu still duk pakai tudung tu. Kata dia selesa. Tahun nih kite buatkan tudung yang macam orang ramai pakai. Kain licin tu. Bagi nampak ayu sikit anak dara kite tu. Itu pun kite jahit sendiri juga. Jimatttttt awak senah eh. Kalau  beeeeliiiiii senah tengok sendiri la regenya. Eemmmmm boleh tahan. 

Lagi pun kite dah terbiasa pakai pakaian yang di jahit sendiri. Dari kecik sampai lah dah tua bangka ni. Sttilllll.... pakai baju jahit sendiri. Tipu la takdak yang beli. Ada juga beli tapi sikit je la. Tak selesa pakai maklum la bodi ai nih cantik sangat. Sampai takdak baju yang boleh muat kih...kih...kih....

Nak cite pasal jahit tudung je, tapi melalut dia entah mana-mana. Nasib baik tak lemas air banjir huhuhuhu..... Bye.


2 comments:

Yati said...

Melor, tolong la buat tutorial bergambor, jahit tudung ekspress ni. Yang awning lembut, tak letak bakrum dalam. Mesti bermanfaat pada yang mencari, seperti Yati. Hehehe....

Cik Melor said...

yati
nanti kite buatkan tutonya