Saturday, September 8, 2012

1 Hari 3 Perkara

Ada pepatah mengatakan "berpagi-pagi itu indah", orang tua lak kata "murah rezeki bila bangun pagi". So hari ni kul 5 am akak melor dah bangun. Lakukan apa yang perlu dalam kul 7 am akak gi shopping kek pasar tani. Akak rasa sungguh teruja tau senah, sebab apa akak rasa begitu, coz dah lama akak resign gi shopping barang dapur. Kalau gi shopping pun setakat bawa anak jalan-jalan cuci mata dan makan-makan dalam erti kata lain "window shopping" je lah.  Dah lama tuan pengarah ambik alih tugas tuh. Sejak-sejak akak melor tambah 2 baby nih huhuuhuhu. 

Seronok dapat bertegur sapa dengan akak bunga sambil mata melirik kat pokok-pokok bunga jualan nyer.  Tak dapat beli, pandang pun dah cukup untuk buat hati akak gembira. Macam lebah pandang bunga, riang tak menentu  ahakssss.......


Kemaruk ke apa tekak nih, terasa benar nak makan ikan masin. Hampir rm 30 hengget akak borong ikan masin senah. Over the bujet nih. Dah beli apa yang patut akak start kete balik. Rumah dengan pasar tani bukan lah jauh sangat. Kata orang tu kalau akak menjerit orang kat pasar tani tu boleh dengar la. U no mee, aini kan jiwa penyayang, lemak kat badan pun akak sayang tau. Rela habiskan minyak keta dari lemak kat badan nih cair huhuuhuhhu.......

Lepas zohor, akak keluar lagi bawak anak-anak window shopping lagi sekali sambil-sambil cuci mata sendiri lak. Rasuah anak-anak dengan ais krim sorang satu supaya mereka boleh duduk diam dan dengar cakap. Boleh la akak belai-belai pilihan hati tu. Banyak yang cantik-cantik tapi sayang no less la. Tak jadi beli tunggu ada less nanti gi beli. Huhuhuhhuhu..... memang dasar otak kedekut kan akak nih. 

Balik singgah lak kat tempat kitarsemula. Anak nak mulakan aktiviti kitarsemula senah. Akak layan je lah. Permintaan yang elok apa salah nyer kalau di layan kan.. kan... kan senahhhhh. Tapi cisssssss kite baru nak mula dia pula dah pindah. Itu je la pusat kitar semula yang terdekat dengan rumah akak. Hampa la impian anak-anak akak melor nak berkitar semula. 

Tak pa la nak ooiii.... kite kitarsemula paperlama jela ya. Senang, lori datang punggut depan pagar tumah je. Benda lain tuh kire sedekah la kat orang yang angkat sampah tu. Start kete lagi sekali, terus drive balik rumah di pertenggahan jalan akak terperangkap dalam jem yang amat. Tulun...tulun kite tak suka..... tak suka..... tak suka tau.

4 comments:

mala said...

banyaknya borong ikan masin!

Melor said...

mala
ada juga beli ikan bilis yg besar tu nak goreng kicap mcm resepi hang tu. yumyum sedap wehhhhh

HEMA said...

rajinnya...awal bangun

Melor said...

hema
kena buat rajin hahahaha