Friday, September 2, 2011

Aduhai Anak

Salam semua...... rasanya tentu ada yang dah pulang dari kampung. Jiran-jiran melor pun dah mula kelihatan. Cuma jiran yang merangkap kawan rapat belum lagi kelihatan. Agaknya mereka cuti panjang la tu. Eh eh dah jadi macam jaga la pula ai ni kan duk memerhatikan orang . Tu la sapa suruh tak balik raya kan dah meroyan hahaha.......

makcik google 1 tahun, 1 bulan, 13 hari

Sekarang makcik google sudah 1 tahun, 1 bulan dan 13 hari. Makcik google dah mula berjalan. Seronok tengok bila dia berjalan jatuh comeeeeel sangat. satu aje yang buatkan penampilan makcik google terencat sikit tang rambut tu tak mau tumbuh-tumbuh. Lambat betul rambut nya nak tumbuh. Agaknya kalau makcik google ada rambut tentu bertambah-tambah la comeeeeeelnya itu ( ayat perasan sikit)

Senang hati tengok senyuman makcik google tu. Kalau senyum meleret gitu tandanya anak-anak kita sihat. Melor tak boleh tengok anak sakit mula la jiwa ku kacau. Mula la fikir yang bukan-bukan. Contoh sini bila anak melor sakit hari tu ai pula yang terlebih-lebih emonya.

Sekarang ni kan senang sangat anak-anak nak kena sakit , mula dengan deman sikit-sikit tau-tau dah tak boleh bernafas. Gitu la yang melor alami tempoh hari. Moral of the story, kita sebagai ibu bapa jangan ambil ringan kalau anak-anak deman kena terus bawa ke klinik periksa apa yang patut. Tak mau menyesal di belakang hari.

Kenapa melor kata gitu, sebab ada satu kes dimana baby mereka meninggal kerana tak boleh bernafas macam anak melor kena tu hari. bermula dengan demam sikit-sikit terus tak boleh nafas. Ibubapanya pula lambat bawa ke klinik sudahnya meninggal baby tu. Masa baby melor kena hari tu pukul 2 pagi kami bawa dia ke emergency sebab baby melor dah mengigil dan tak boleh bernafas.

hero ku merdeka

Bila melor baca berita tentang anak-anak sakit dan kebuluran di somalia melor tambah-tambah kasihan dan sedih. Macamana la perasaan mak ayah yang kehilangan anak akibat dari sakit kerana tak makan. Sehingga melor marah-marah kat anak sendiri kalau mereka bazirkan makanan. Sedih orang disana kebuluran tak makan kita disini suka suki aje buang makanan. Tak dapat nak bayangkan kalau jadi kat tempat kita.

4 comments:

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Melur,

Alhamdulillah anak-anak melur sihat. Itulah anugerah yang paling berharga dari Allah dalam hidup kita kan.

Kak Ani pun tak balik kampong lagi ni, nanti reda2 sikit baru nak balik. Raya kan sebulan (pujuk diri sendiri ni)

luahfikiran said...

SALAM SYAWAL,
KITA BERSYUKUR DENGAN KEADAAN KITA.

Melor said...

kak ani
wslam.selamat balik kg ya kak ani

Melor said...

Lf
sama-sama kita bersyukur dengan keadaan kita sekarang