Saturday, May 24, 2014

Pulut Kuning Kari Ayam Idaman

pulut kuning

Hai senahhhhhh..... tehtiba jeee.... my tekak meragam. Di pintanye pulut kuning berkuahkan kari ayam awak enah eh. Macam-macam la tekak ni kan. Kari tu pula tak mahu kari kl nihhhh...... maunyer kari kelantan senah eh. Pemasaknye pula mestilah beketurunan mokku moh balu kepada arwah datuk mat. Mana nak di cari, mana nak di oder. Aduhai tekak kenapa engkau suka sangat menyusahkan diri nha  hahahhahaa......

Memandangkan kite pun ada darah keturunan mokku moh balu kepada awah datuk mat. Maka kite memberanikan diri mencemar duli masuk ke dapur. Di basuhnye secawan pulut, lalu di masak mengunakan rice cooker hihiihih......

Di bukanyer peti ais, keluarkan ayam beku. Lantas di kobek sana di kobek sini terlerailah ayam. Langsung di kari nyer ayam mengikut citerasa tekak dengan berpaksikan resepi turun temurun anak kelate yang berketurunan mokku moh balu kepada arwah datuk mat ahaks. 

Selesai semua kerja, lalu di buka rice cooker. Maka terkejut yang amat hati di dalam. Sepontan menjerit sambil berkata-kata, 'bakpo pulut tak jadi kuningggggg....' Ah rupanyer terlupa masukkan kunyit ketika memasak pulut. Lalu di ambilnya pewarna kuning jenama star di titik-titik ke atas pulut yang panas, di gali di gaul mengunakan senduk kayu. Ahhhh.... lagi sekali menjerit dek kerana kejutan kuning tak timbul, berbelak-belak pula jadinya pulut itu. Seakan-akan nasi hujan panas lagak nya.

Kecewa nyer rasa hati tidak terperi, umpana kecewa hati seorang ibu dalam cerita batu belah batu bertangkup. Menyesal tetiba datang bertandang kerana dulu malas ke dapur. Sudahnyer diri sendiri yang rugi hahaha.......

Digagahkan tekak menelan pulut berbelak- belak takut kempunan belakang hari, tetiba mulut terjerit waaaaa..... sedapnyerrrrrr..... mirip benar dengan air tangan keturunan mokku moh balu kepada arwah datuk mat. Walaupun rupa tak seindah mana tapi rasanyer sedap sehingga menjilat jari uuuuu..... haha. Bye

5 comments:

Honey said...

Salam Cik Melur,

Laaa kenapa tak tanak atas api aje? Hasilnya lebih elok rasanya kalau tanak atas api. Takpe, cuba lagi ye.

gadisBunga™ said...

kalau tuannya dah makan sampai menjilat jari... tu maksudnye sedap betullah tu... :D

Yati said...

Hahaha.. lawak ler Melor ni. Takpe la ropa takde, asal rasa sedap kat tekak.

Marit said...

Hello Cik.
It looked really good, I love curry.
You are good at cooking, I see.

Thanks for the nice comment by me, I wish you a nice day (or is it maybe not day at now).

Marit, Norway.

Rose Azadir said...

Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya, http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...