Wednesday, February 29, 2012

Kaya Dengan 20, 50 Sen !!!


Khas untuk anda yang susah nak save duit… sampai hujung bulan, sedar-sedar takde duit yang dijimatkan.

Apabila berbelanja, belanja hanya duit ringgit sahaja. Duit sen, jangan dibelanjakan… simpan dalam tabung! Kira menabung la…

Maksudnya, kalau beli majalah Rm6.50, bayar duit Rm10 merah… kedai pulangkan RM3 duit kertas and 50sen duit syiling…

50sen tu, by default, terus masukkan ke dalam tabung.

Kalau pada hari yang sama, nak beli gula-gula harga 20sen, jangan gunakan 50sen syiling yang dalam poket tu. Sebab 50sen tu dah kena masuk ke tabung! Jadi, gunakan RM1 duit kertas…

Baki duit syiling 80sen yang diterima, dimestikan masuk tabung bersama duit 50sen tu tadi :)

Dalam erti kata lain, guna duit kertas sahaja… apa sahaja duit syiling, anda simpan dalam tabung.

Kalau tak pernah try ni, cuba-cuba try… khas bagi mereka yang sering dalam keadaan kesempitan wang, cara ini akan menjimatkan berpuluh-puluh RM setiap bulan untuk dijadikan wang pelaburan ASB ;)

p/s ..... kite dah lama amalkan cara nih memang berkesan cuma belum sampai tahap millionair lagi laaaa...... hahahha

rembat dari blog irfan khairi tapi diubah mengikut citarasa melor.

10 comments:

mala said...

dah millionaire nanti jangan lupa kat aku ... :-)

gadisBunga said...

kite punye tabung punye lubang bawah tu muat duit 20sen je. sebab tu biasanya setiap 2-3 bulan mesti macam bertukang nak kuarkan duit 50sen tu dari tabung. heheh!

Masya said...

bagus jugak idea ni.. sbb selalu memang suka bayar siap² sen tu...

Melor said...

mala
insyaalllah tak ku lupa

Melor said...

gb
korek kasi luas sikit lubang tu senang 50sen nak keluar. ha3x

Melor said...

masya
sikit2 lama2 jadi bukit,

Suzie said...

saya selalu sampai berat bag

Melor said...

suzie
bagus. sama2 kita jadi milionair

mamawana said...

Gud... idea. Setuju.

Melor said...

mamawana
yeh2... gud idea