Monday, April 26, 2010

Masak Siput Sedut Cara Mak Kita


Salam semua ...dah lama mencari siput ni utk dimasak lemak cara mak kita. Semlm baru jumpa pa lagi terus je la melor sambar. Mana tak ye 1 je yg tinggal. Klu kat tempat melor siput sedut ye bulat2. Kat Kl ni mana nak cari siput sedut gitu dpt siput belitong pun jadilah. Janji dpt di sedut srupp,.......srupp ....... gitu kan best. Bukan tak de kat kedai yg siap masak tapi semua ye dimasak lemak cili padi campur dgn btg keladi. Melor nak makan cara mak melor masak nak buat camana ragam org mengidam kan, layan je la ye. Ni nak bagi resepi dia. Ok murid2 semua dah sedia dgn pen dan kertas. Jom kita menyalin.

Bahan2 ye:

1. Siput sedut @ belitong (bhn penting ni)
2. bawang merah*
3. bawang putih*
4. Lengkuas*
5. kunyit hidup*
6. cili padi*
7. ketumbar digoreng*
8. kelapa goreng*
9. daun kadok & daun limau purut
10. santan
11. asam keping, gula, garam

Cara ye:

Blender semua bhn bertanda*. Masukkan daun kadok, daun limau purut, santan, asam keping & bhn diblender tadi kedlm periuk. Masak lah hgg mengelegak. Jgn lupa masukkan garam dan gula. Akhir sekali masuk siput. Ok dah siap pun. Senang je kan resepi dia.

6 comments:

mala said...

alahai sedapnya....

Melor said...

mala
memang sedap, mentua dtg pun wak tak perasan.

maiyah said...

sukerr.. sukerr siput sedut nih

Melor said...

maiyah
pa tunggu lagi cuba la resepi mak kita ni. sukatan main agak2 je la.

Yati said...

Melor,
memang sedap masak lemak siput sedap.
Yati bab potong ekor tu tak pass lagi. Kadang ok, mostly tak elok. Jadi kita sedut pun, susah nak keluar.

Melor said...

yati
ptg kaci byk sikit baru lah blh keluar n jgn siput tu dimsk lama gat tentu senang dia kluar