Monday, November 30, 2009

Berkebun Itu Terapi

Salam utk sahabat smua.

Walaupun bilik berhawa dingin, melor tetap bpeluh bukan krn berkebun ttp disbbkan kebodohan sendiri. Sbenar ye melor ni rabun cputer tahap maksimun hampir2 buta cputer gitu. X dpt nak transfer gambar dr kamera ke cputer. Teruk betulkan melor ni kan. skrg dah ok. Sok2 lupa lagi la tu.

Ni lah kebun bunga melor yang sejengkal cuma. Dsbbkan sukakan bunga yg teramat tanah yg secoet tu melor penuhkan gan bunga. Xda pa nak dibuat jiran2 lum gi balik dr beraya. So suasana amat sunyi menambahkan lagi keboringan melor gan anak2

Maka kami anak beranak sepakat utk bkebun keluarkan peluh. Tapikan yg betul2 penat adalah si bibik sbb dia yg byk buat kerja.Kasihan si bibik kena dera.

koleksi pokok bunga
Ni aje yg tinggal kbanyakkan dah mati di makan siput babi. Fzi tahu tak camana nak hapuskan siput babi ni.

hobi berkebunKakak tolong tanam pokok

hobi berkebun
Fesyen malas sikat rambut lepas mandi n jelingan ala2 manja gitu

hobi berkebun
Si hero yg suka meyibuk dan petik bunga ibu

begoniaMelor sgt suka pokok yg ni tap x tahu nama. Da sapa2 blh kasi tau melor?

Keistimewaan pokok bunga ialah:

1 - amat manja x blh sembarangan sentuh nanti merajuk. Bla merajuk daun ye akan layu ambik masa utk pulih smula.

2 - Daun ye akan bersinar pabila terkena sinaran matahari mcm di tabur dgn serbuk kilat gitu.


2 comments:

fzi said...

Salam melor....
Waaa...suka tengok pokok2 melor tu.... :)
Siput tu no hal, melor boleh cari racun siput dekat nursery. Kat kedai hardware pun ada...tabur-taburkan kat sume tanaman melor tuh...
Pokok yang last sekali tu kalu tak silap akak, pokok asam batu jenis yang sama ngan yang kat posting akak,

http://impiana-iman.blogspot.com/2009/10/asam-batu.html

Nannie said...

Melor boleh juga tabur garam kasar jarak dalam 2 kaki dr pangkal pokok tabur je atasa tanah keliling pokok petua ni saya tgkmakcik saya yg buat mgkin menjadi kot cuba la