07 May 2018

Masak Tempoyak Ikan Patin Ala Cik Melor

patin tempoyak

Semalam Cik Melor masak lauk tengahari masak tempoyak ikan patin. Sedapppp. Tak sempat tunggu kuah masak tempoyak ikan patin tu mengering, pekat gam-gam kita dah angkat. Tak sabar-sabar nak makan masak tempoyak ikan patin tu senah eyyy hihihiih.

Guna pula tempoyak ori dan segar uh terangkat. Tak cukup nasi yang ada, bertambah-tambah tuan pengarah makan. Maklum la bukan selalu makwe dia masak istimewa lagu ni hahahah. 

Kita ni kalau masak guna pakai resepi yang paling mudah, tak banyak bahan, tak susah bahan tapi bila dah siap masak rasanya 'WOW' sehingga menjilat pingannnn. Apa!!!! nak resepi masak tempoyak ikan patin  kita. Booolehhh, Senah scroll bawah ya.

Bahan-bahan nak masak tempoyak ikan patin ala Cik Melor.
  • 1 ekor ikan patin
  • 2 sebduk tempoyak
  • 4 cawan air 
  • 1 biji cili merah - tak letak pun boleh
  • segengam cili padi  - ikut suka pedas
  • seinci kunyit
  • secekak daun kesum
  • sedikit garam

Cara masak tempoyak ikan patin ala Cik Melor.
  • tumbuk cili merah, cili padi, kunyit hidup. Tumbuk tak terlalu hancur. Lepas tu masukkan tempoyak. Tumbuk lagi supaya bergaul rata.
  • Masukkan ikan dan semua bahan ke dalam periuk. Lepas tu masak guna api perlahan. Biarkan merenih hingga mengelegak.
  • Gelegak sudah, senah masukkan daun kesum. Biarkan seketika dan tutup api.

Tips :
  1. tempoyak kurang masam - tambah asam keping.
  2. hilang hanyir ikan - cuci dengan asam jawa atau tepung gandum.
  3. kuah pekat - masak kuah dulu hingga pekat baru masuk ikan.
  4. isi ikan tak hancur - masukkan ikan akhir sekali.

Senah masak lauk tengahari apa semalam?. Bye




No comments: