16 July 2011

Pengaruh Air Asam Jawa Dalam Masakan

Salam semua.... dah lama tak ada n3 pasal petua.
Hahaha... tuan tanah dah kehabisan petua daaaa......
n3 kali ini tuan tanah a.k.a melor nak kongsi 1 petua.
Petuanya tentang

jeng ! jeng ! jeng ! jeng !
kasi gempag sikit

pengaruh asam jawa kepada masakan kita.
untuk masakan yang mengunakan bahan asasnya
turung a.k.a terung la tuuuuu.
Tak kira
bulat ke, panjang ke, pendek ke, kecil ke
bentuk terung tersebut
sila jangan masukkan air asam jawa sebelum terung

why ! why !
Kenapa ?????

sebabnya air asam jawa akan menyebabkan terung tersebut layu atau lembik.
tak syok tengok dan tak sedap nak ngapppp....

akan tetapi

untuk sayur bendi pula.
Kita di minta memasukkan air asam jawa dahulu barulah sayur bendi

why! why!
kenapa????

sebabnya air asam jawa akan membantu bendi
agar tidak mengeluarkan lendirnya.


p/s: mari kita cuba

1 comment:

Cik Melor said...

armouris
nanti meor gi tengok.