Friday, September 14, 2012

Tutorial - Cara Jahit Zip Sorok

Hai .... apakhabar? ada rasa sikit rajin hari nih. So cik melor rasa nak buat tutorial cara jahit zip sorok. Kite pun baru juga belajar jahit zip nih. Almaklum la mesin jahit kite tu mesin jahit jaman nippon. Takde teknologi zip sorok. Sebelum nih duk la jahit guna zip biasa.

Tapi masa belum posa hari tu, kite dapat tempahan baju kurung moden. Bila namanyer kurung moden sah-sah le kat belakang dia ada zip sorok. Kerana nak kan hasil kerja kite setanding dengan orang lain, maka kite rela meng'reward'kan diri sendiri sebuah mesin jahit baru. Semata-mata nak hasil jahitan kite cantik macam kat kodai tuh aka baju beli laaaa.  kih...kih.... kih bunyi  ala batuk kering huhuhuh...... see betapa gigih nyer kite ber-usaha kan. 

1st time jahit zip sorok tak menjadi, 2nd round terus jadi, apa lagi tak henggat donia la kite lompat. Bergegar rumah batu kite tuh hihihihih........ So dengan penuh aksen + bangga nyer kite pun terasa la nak kongsi ilmu yang tak seberapa ni dengan senah semua.

Ni dia tutorial nye senah ooiii..... . Apa??? senah tak tau nak jahit zip sorok....... takpeeeee... senah tengok tutorial simple kite nih. Gerenti cepat senah pandai. Jom kite nengok cara-cara nye.


gini la rupenyer tapak zip sorok - google punya


untuk menyenangkan jahit zip sorok, gosokkan dulu zip tu. lihat gambar cara nak gosok nyer  ya. Gosok dari bahagian yang terbalik hingga jadi lurus


gosok bahagian kain yang nak di jahit dengan zip sebagai tanda tempat nak letak nanti ya.


buka kain yang dilipat masa mengosok tadi dan letak zip. kalau tak berapa terra lagi tuh pin dulu zip tu supaya tak bergerak masa nak jahit, bila dah jahit sikit kite tak perlukan pin tu lagi ya.


dah siap jahit sila la lipat balik kain tu macam gambar bawah okeh. Gigih tu nak ngajor sampai terkangkang jari jemari ia hihihih

tadaaa dah siap.

10 comments:

mala said...

cantik cincin ;-)

Mila@Rimbun said...

Saya first time try terus nk guna hispeed, last2 betul2 tersorok dlm bakul sampah haha... Thanks for the tutorial, lepas pandai2lah guna nv50 tuh kalu nk menyorokkan zip

Melor said...

mala.
nyelam sambil minum air tst je la hihihi

Melor said...

milarimbun
biasa la tuh bila first macam-macam jadi kan

Yaati Nor said...

terima kasih atas toturial kak..mintak izin copy ye nak jahit mlm ni..mcmn nak follow blog akak ni ye..i like..

mizzura said...

oh..oke sket dah ni
festime buat jadi tak berapa sorok..nampak zipnya..tp sbb urgent nak pakai..ku entam je la
huhuhuh...tq info:-)

Cik Melor said...

yati nor
sila kan. nak follow just klik kat follower tuh atau boleh follow melalui email. tgk kat belah sidebar kanan ada kat situ. cari ya

Cik Melor said...

mizzura
biasa la . kite pun mula2 tak jadi gak. kata org putih praktissss mek perpek hihihihi

Shukri Qlate said...

Cantik cincin..

Shukri Qlate said...

Cantik cincin..