Tuesday, May 18, 2010

Bakat Si Bujang

Salam untuk semua,



Tengok lah betapa berbakatnya bujang ku ini. Kalau tak lantai dinding lah yang akan menjadi mangsa untuknya berkarya. Betul2 menguji kesabaran ku.



Dengan aksi muka yang begini lah melor nak marah pun tak jadi. Bikin hati panas jadi cool je.


Sunday, May 16, 2010

Sulaman Tangan Pertama

Salam untuk semua,

kenapa sedih je muka model ni ya???

fokus kat sulaman

Inilah sulaman tangan pertama melor. Projek ni sebenarnya projek raya tahun lepas. Saja je melor buat n3 pasal projek lapok ni sebab tangan gatal nak menekan keyboard. Projek baru masih lagi dalam pembuatan. Entah macam mana tahun tu melor terajin pulak nak buat sulaman kat baju anak melor. Hajat hati nak pakai sedondong dgn anak2. Maka itu la hasilnya. Tahun ni tak tahu la kami dapat pakai sedondong lagi tak. Kalau melor larat dan sempat dapat la kami sedondong lagi. Walau nampak macam boria tapi seronok.

Saturday, May 15, 2010

Cadar Merah Jambu Orang Baru

cadar tilam bayi
Salam untuk semua

Dah siap pun projek terbaru melor ni. Bukan projek besar hanya projek kecil-kecilan. Persiapan tidur untuk baby baru melor. Disebabkan curi2 masa menjahit jadi projek ni mengambil masa utk disiapkan. Tapi melor tetap puas hati sebab siap jugak akhirnya. Ada lagi beberapa projek yang dalam pembikinan. Satu2 akan melor siapkan dan tunjukkan kat blog kesayangan melor ni. Material yang digunakan hanyalah kain cotton dan renda. Kosnya tak la mahal. Bila menjahit sendiri kita boleh pilih bajet yang kita nak. Itu la kelebihan menjahit sendiri. Hanya mereka yang mengetahui aje tahu betapa seronoknya bila kita dapat siapkan sendiri kelengkapan menyambut orang baru ni.


Wednesday, May 12, 2010

Asparagus Goreng Belacan


Salam utk semua

Apa yg melor taip kat n3 ni, semua ye resipi yg selalu melor masak kat rumah. Jadi resipi ye semesti lah yg simply2 je. Kali ni kita masak asparagus lak. Sekali-sekala kita guna lak sayur bandar. Resipi ye mcm ni.

Bahan-Bahan:-

Asparagus - direbus terlebih dahulu
Sedikit belacan - bhn penting
2 ulas bawang besar
1 ulas bawang putih - kisar @ tumbuk
1 biji cili besar - kisar @ tumbuk
sedikit udang

Cara-cara:-

1. Tumis bahan2 yg telah di kisar.
2. Masukkan belacan
3. Masukkan udang
4. setelah tumisan berbau wangi, masukkan asparagus. kacau sedikit dah pun siap utk di ngap.

Monday, May 10, 2010

Kenapa Saya Geram ???


Salam utk semua

Knp saya geram ???. emmmm...... budak dlm gambar kat atas tu la yg buat saya selalu geram dan hot mmanjang. Tgk la dahi dia tu berlubang & buat jantung melor hampir terputus bila lihat darah menyembur kluar akibat terhantuk bucu meja. Lasak & nakal dia skrg ni. Semenjak 2 menjak ni dia dah pandai nak tgk pc (youtube kartun) & astro siaran kartun. Pa lagi semua ye jadi rebutan. Bila melor nak guna pc berebut gan dia (dah tentu la nak update blog & jln2 tgk blog kwn2), bila nak tgk tv, sibuk nak tgk kartun. Sampaikan melor dah jarang tgk tv. Nak guna pc pun kena curi2 & cipta beribu alasan supaya dia tak kacau. Bila melor tanam bunga habis dpetik ye bunga2 melor. Gitu jugak bila melor nak menjahit & buat kerja rmh. Semua ye dia nak buat sama. Macam mana hati tak geram. Ucapan hari ibu masih lagi panas2 melor dah geram2 gan anak. Teruk betul melor ni kan. Tapi kan melor tetap syg dia. Sapa tak syg anak ooiiii. Itu la buah hati pengarang jantung & harta yg tak ternilai melor miliki.

Sunday, May 9, 2010

Tuesday, May 4, 2010

Walking Iris


Salam utk semua

Lagi ttg bunga di laman rumah melor. Koleksi kali ni nama ye walking iris @ tiger-eye iris. Info ni melor dpt dr pembacaan & pengalaman menanam ye sendiri. Mrupakan tumbuhan saka jenis herba bbunga berasal dr kaw tropika Amerika spt di Antigua & Barduda, Dominica, Grenada. dll lagi.

Tumbuh shgg 1 meter tinggi. mgeluarkan bunga bwarna kuning dgn bintik2 bwarna coklat d bhgian tengah. D negara kita iris di tanam di taman btemakan tropika. Iris mberikan warna hijau pada landskap menerusi daun ye yg mrimbun dan padat. Ia juga cantik krn tumbuh secara vertikal.

Tips ttg Iris

~ Iris mmerlukan sinaran matahari spara teduh & bsaliran baik
~ turut mgemari klembapan dlm kadar sederhana
~ mgeluarkan bunga spjg masa biarpun bunga ye tak tahan lama
~ selain warna kuning tdpt juga spesies jenis lain (mcm2 corak bunga & nama)
~ boleh tanam dlm pasu @ tanah & djadikan pokok pagaran @ sempadan

Saturday, May 1, 2010

Award

Salam utk semua
N3 kali ni nak mengucapkan terima kasih pada mereka2 yg tlh menganugerahkan melor awards yg cantik tu. Melor amat2 la suka & berbesar hati menerima ye. Kat sini melor umumkan nama2 mereka

1. Lynn nasir
2. Mrsnor
3. Nannie
4. Yatie
5. Marsha


Anak pertama
Wan Nuralia Salsabilla Wan Zawavi
23 march 2003

Anak kedua
Mohd Irfan Mohd Nor
25 November 2007